perjantai 31. heinäkuuta 2015

Miksi muslimin ei pitäisi juoda alkoholia

Kirjoitin otsikon tarkoituksella muodossa "miksi ei pitäisi", koska siinä missä kaikki muutkin, muslimit ovat ihan samanlaisia ihmisiä virheineen ja heikkouksineen. Jotkut muslimit juovat alkoholia vaikka se ei ole islamin mukaan sallittua.

Alkoholi on kuitenkin yksi niitä asioita, joka on selvästi kielletty islamissa. Tähän samaan voisi oikeastaan niputtaa kaikki päihdyttävät aineet.

Khamr - mitä se tarkoittaa?

Jotkut ihmiset väittävät, että muslimille olisi kiellettyä vain viinin nauttiminen, koska sana "khamr" käännetään virheellisesti viiniksi. Jos ymmärtää tämän sanan merkityksen, niin silloin ymmärtää sen, että sana viittaa kaikkiin aineisiin, jotka päihdyttävät.


Tämä selitys menee todella kielitieteelliseksi, mutta koitan tehdä sen mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi :). Sana khamr on kolmikirjaiminen sana arabiaksi ja se on johdettu sanajuuresta kh -  m - r, ja tämä itsessään viittaa "peittämiseen". Esimerkiksi seuraavassa hadithissa sitä on käytetty verbinä:

"Peittäkää (khammaru) astianne ja kiristää naru pussienne ympärille, ja sulkekaa ovet ja pitäkää lapsenne sisällä iltaisin, sillä jinnit [henkiolentoja, palataan tähän tarkemmin jossain vaiheessa] kulkevat silloin." [Bukhaari]
Muslimien toinen kalifi, Umar ibn al-Khattaab on sanonut:

"Al-Khamr maa khaamar al-'aql - eli suomeksi: Khamr on jotain, joka peittää mielen (tai sekoittaa/peittää älykkyyden) (Bukhaari, Muslim ja muut)
Naisen pään peittävää vaatetta voidaan kutsua sanalla khimar, joka on myös johdettu tästä samaisesta sanajuuresta.

Eli sana khamr viittaa johonkin, joka sotkee mielen, peittää järjen - toisin sanoen: päihdyttää. Profeetta Muhammad on myös varoittanut siitä, että näillä sanoilla aletaan leikkimään:

"Jotkut minun kansastani tekevät alkoholista sallittua kutsumalla sitä eri nimillä." (Ahmad ja an-Nisaa'i)

Mielenkiintoinen juttu vielä tähän liittyen on se, että sana "alkoholi" itse asiassa tulee arabian kielestä. Se on peruja sanasta "kuhul" tai "kuhl", joka on antimoni-jauhetta (antimoni on alkuaine :) ), ja sitä on käytetty lääkkeenä tai meikkinä. Sitä valmistettiin tislaamalla ja käymismenetelmällä, ja nämä menetelmät eurooppalaisille esitteli Andalusiassa (islamilainen Espanja) eläneet muslimit. Tätä samaista menetelmää käytettiin sitten alkoholin valmistukseen.

Alkoholin haitalliset vaikutukset

Haluaisin lyhyesti mainita alkoholin vaikutuksista, vaikka uskonkin blogin lukijoiden olevan sen verran valveutuneita, että ovat jo näistä jossakin kuulleet :). Luvut ovat vaan aina niin pysäyttäviä, että niitä kannattaa katsoa uudelleen.

Amerikkalaisen CDC:n mukaan alkoholi aiheuttaa yhden kymmenestä kuolemasta työikäisten (20-64 v) keskuudessa. Kuolemat aiheutuvat rintasyövästä, maksasyövästä ja sydänsairauksista sekä muista terveysongelmista. Liiallinen alkoholinkäyttö johtaa myös väkivaltaan, alkoholimyrkytykseen ja auto-onnettomuuksiin. Myös Maailman terveysjärjestö WHO tietää kertoa, että alkoholin käytöstä aiheutuu 3,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Saman lähteen mukaan alkoholi on osallisena yli 200 sairauteen ja ongelmaan. Mielenkiintoista on myös, että 20-39 -vuotiaiden osalta 25% kuolemista liittyy alkoholiin. Erityisesti sikiölle äidin raskauden aikainen alkoholin käyttö on ongelmallista. Verneri-sivustolta lainattua:

Alkoholi läpäisee istukan ja siirtyy napanuoran kautta sikiöön. Alkoholi on sikiölle voimakas myrkky, sillä sikiön elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen. Kun äiti juo, juo myös sikiö. Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä raskauden jokaisessa vaiheessa.


Alkoholin (ja muiden päihdyttävien aineiden) kielto islamissa

Profeetta Muhammad on sanonut: "Älkää vahingoittako itseänne älkääkä muita." (Ahmad, ad-Daraqutni ja Ibn Maajah)

Erityisesti nykypäivänä meillä on tiedossamme haitat, joita alkoholi aiheuttaa. Alkoholi aiheuttaa ongelmia niin itsellemme kuin muille välillisesti. Muslimilla on myös muita syitä kieltäytyä alkoholista. Se on ihan suorin sanoin kielletty Koraanissa. Tämä kielto ilmoitettiin kolmessa eri osassa. Osa muslimeista ajattelee, että kielto astui voimaan pikkuhiljaa ja asteittain, ja että tässä olisi kyseessä jakeiden kumoutuminen. Oma hadith-opettajani opetti, että asia ei olisikaan näin. Kielto on ollut koko ajan voimassa, alusta asti, mutta sitä ei ole heti ilmaistu niin vahvoin sanoin vaan kieltoa on vahvistettu jokaisen jakeen myötä.

Sinulta kysytään viinistä ja maisir-pelistä. Sano: Ne ovat suuri synti, vaikka niistä voi olla ihmiselle hyötyäkin, mutta niiden aiheuttama synti on niiden hyötyä suurempi. (Koraani 2: 219)
Tässä jakeessa oikeastaan tiivistyy islamin ajatus alkoholin suhteen. Sillä on hyötyjä, mutta siitä aiheutuvat haitat ovat suuremmat kuin sillä saavutetut hyödyt. (huom. Hämeen-Anttila käyttää käännöksessään sanaa "viini", joka ei ole paras mahdollinen käännös sanalle khamr... olen sen kuitenkin tähän jättänyt, koska olen lainannut hänen käännöstään)

Uskovaiset, älkää tulko juopuneina rukoukseen, vaan vasta sitten kun tiedätte, mitä sanotte... (Koraani 4: 43)
Tämän jakeen perusteella jotkut muslimit virheellisesti ajattelevat, että alkoholia voisi juoda kunhan rukoilee selvinpäin. Jos näin ajattelee, ei ole ymmärtänyt kolmatta alkoholia koskevaa kieltoa:

Uskovaiset! Viini, maisir-peli, uhrikivet ja arpanuolet ovat inhotus ja Saatanan työtä. Välttäkää siis niitä, jotta menestyisitte. Saatana haluaa kylvää teidän keskellenne vihaa ja epäsopua viinillä ja maisir-pelillä ja estää teitä muistamasta Jumalaa ja rukoilemasta. (Koraani 5: 90-91)
Oikeastaan jos näitä jakeita miettii yhdessä niin yksikään niistä ei kumoa toista vaan ne täydentävät toisiaan. Humala estää rukoilemasta. Jos siis joisi itsensä humalaan, rukousajat menisivät ohi, ja se itsessään olisi ongelmallista. Lopputuloksena siis se, että alkoholi estää harjoittamasta uskontoa. Ja loppupeleissä se siis kumoaa koko muslimin elämäntarkoituksen. Nyt päästiinkin jo isompiin asioihin. Niin, mikä onkaan elämämme tarkoitus? Muslimille vastauksen tulisi olla selkeä:

Olen luonut jinnit ja ihmiset, jotta he palvoisivat Minua. (Koraani 51: 56)
Alkoholi siis käytännössä kumoaa sen mihin muslimi uskoo. Tätä vahvistaa vielä seuraavat Profeetan sanat:

Profeetta on sanonut: "Henkilö ei ole uskova tehdessään aviorikoksen, ja joka juo alkoholia ei ole uskova sitä juodessaan eikä yksikään varas ole uskova sillä hetkellä kun hän varastaa..." (Bukhaari ja Muslim)

Tämä siis tarkoittaa sitä, että henkilön usko ei sillä hetkellä ole täydellinen, hän ikäänkuin poistuu uskosta tekonsa aikana, palaten sitten takaisin kun tuo teko loppuu.

Alkoholin hyödyt?

Alkoholin hyödyt mahdollisesti liittyvät johonkin muuhun kuin alkoholiin itseensä. Ilta-Sanomissa (joka itsessään ei ole lähteistä paras :) ) kerrottiin tutkimuksesta, joka on julkaistu British Medical Journalissa. Sen mukaan:

Alkoholin juomisella on vain vähän, jos minkäänlaisia terveyshyötyjä, vaikka joisi kohtuudella, sanoo Sheffieldin yliopiston sydänsairauksien asiantuntija, tohtori Tim Chico.
Osa tutkimuksista näyttää myös osoittavan, että nämä alkoholiin liitetyt hyödyt ovatkin rypälemehun ansiota. Tämä johtuu siitä, että rypäleissä on paljon antioksidantteja. Toisen tutkimuksen mukaan parasta olisi syödä kokonaiset rypäleet, jolloin antioksidanttien lisäksi saisi hyödyn myös kuidusta. Ilmeisesti myös nuo antioksidantit ovat ilmeisesti tehokkaampia ilman alkoholia.

Näin omasta näkökulmastani sanoisin, että hyödyt eivät siis ole edes täysin selkeät, mutta haittojen on sen sijaan osoitettu olevan täysin totta.

Yhteenvetona

Tämä teksti varmaankin meni hieman ohi aiheen sen suhteen, että tätä jotenkin tehtäisiin islamin varjolla. Mutta ehkä tämäkin auttaa ymmärtämään muslimin näkökulmaa tähän asiaan, ja miksi osa meistä suhtautuu tähän niin tarkasti ettei halua missään muodossaan alkoholia nauttia, ei edes simaa. Olen aiheuttanut ihmetystä kieltäytymällä simasta, kun "eihän siinä ole alkoholia" tai "siinä on alkoholia niin vähän". En toki ole yksin tämän asian kanssa, muutkin kuin muslimit saavat osakseen hämmästelyä alkoholista kieltäytyessään.

Lyhyesti voisi siis sanoa, että muslimina en koske alkoholiin, koska se on islamissa selkeästi kielletty. Toiseksi tätä kieltoa tukee alkoholin tutkitut haitat. En halua elämääni sellaista, joka vahingoittaa minua, jos siitä voin kieltäytyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti